En rød løber til Kinas vækstmirakel

Christina Boutrup: Den røde løber – Kinas fremmarch i Europa. Gyldendal Business. 254 sider, 300 kroner. Fire hjerter. 

I radio, på tv og på tryk har erhvervsjournalisten Christina Boutrup for længst slået sit navn fast som nutidens nok mest profilerede korrespondent, når det gælder dækningen af det kinesiske vækstmirakel. Men man skal kridte skoene tidligt og træne grundigt for at holde trit med en som hende, der efter en årrække med Kina på notesblokken ikke er kørt træt af at komme rundt i det univers, der globalt er den mest transformerende af alle økonomier på kloden.

I 2011 UDKOM hende første bog, ‘ Kina – Sweet and Sour’, og nu foreligger den naturlige opfølgning, som har fået titlen ‘ Den røde løber – Kinas fremmarch i Europa’.Den er på samme tid en dyster og en opmuntrende række fortællinger om, hvad der sker i vores del af verden, når en økonomi, der om få år overhaler USA og bliver klodens største, trænger sig på i form af rå kapitalisme, grov udnyttelse af underbetalt arbejdskraft og samtidig en middelklasse, der bæres rundt på kontinenterne af en flodbølge af velstand og købekraft.

Trykt-forside

For Kina og de kinesiske virksomheder vil selvfølgelig ikke bare købe og sælge på vilkår, vi har defineret. Man vil også gerne høste respekt og lidt mere forståelse for, hvilken kultur og hvilke normer man bringer med sig. Dette er naturligvis ikke en enten-eller-fortælling, men en bådeog-af slagsen.

DERFOR ER DET vigtigt at kende historierne om, hvad de store kinesiske virksomheder som for eksempel Huawei og Geely har gjort ved danske TDC og svenske Volvo.Begge er eksempler på det, kineserne elsker – win-win – fordi TDC har fået en særdeles konkurrencedygtig kinesisk partner, og fordi Volvo har fået en lysere fremtid, efter at der er kommet kinesiske ejere ind over.

At skulle nå disse og mange andre emner på 250 sider er ikke en udfordring for tøsedrenge. Christina Boutrup skriver, som hun lyder, når hun er på tv eller i radio – ligeud ad landevejen og uden omsvøb og irriterende detaljer.

92900_9c34e1a1bfea4a6ebfdd02f6d3cd6ac8_500

Der er masser af oplevelse og nærvær gennem hendes observationsevne, mens det mildt sagt er ret beskedent med kildehenvisninger.Der er lovlig mange generaliserende udsagn.

Til gengæld er der ingen tvivl om, at bogen rammer præcist hos det publikum, der ser Kina som det umættelige marked og den utrættelige pengemaskine, og som ikke kan komme derud hurtigt nok.

Mod slutningen af bogen lægger forfatteren lidt afstand til alt det med pengene.Det sker i beskrivelserne af den ‘ kinesiske drøm’ (om velstand og respekt), og her gives der plads til nuancerede observationer, hvor trivielle gentagelser om ‘ etpartistaten’ og andre stereotypier er fraværende (der er mange magtcentre i dagens Kina).

Beijing-January_798961c

BOUTRUP HAR BLIK for, at der på trods af den kinesiske stats kontrolapparat er plads til rystende ærlige dokumentar-film, interessant og afslørende journalistik og inspirerende kunst, der kan appellere til et dansk publikum. Langtfra alle hendes kolleger har denne evne til at anlægge en både-og-betragtning af det kinesiske samfund og dermed gøre læserens forståelse dybere.

Uanset om man gyser eller imponeres over Kinas fremmarch i disse år, er der rigeligt med eksempler at blive klogere af i denne letflydende bog. Det er både sjovt, skræmmende og lærerigt det meste af vejen.

(anmeldelse i Politikens kultursektion 16. dec. 2014)

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Kina, Kommentarer/analyser. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s