Udgivelser

Denne bog udkom i august 2022. og er et vigtigt bidrag til dansk erhvervshistorie. Forfatteren Henrik Rasmussen var en mangeårig ØK-medarbejder på et ret højt niveau og derfor vidne til flere af de processer, der førte til det engang så stolte og hæderkronede Kompagnis forlis. Jeg har haft mere end en lillefinger med i bogens tilblivelse og har lært meget undervejs. God læselyst! 

300675036_10225596780359820_2040737287974770840_n

David Favrholdt: Kina og os

Bogen KINA OG OS, der er udkommet på VAD Forlag i juni 2016, udfordrer Vestens fordomme og giver et dybdeborende indblik i kinesernes tankegang og kultur.

I bogen forklarer filosofiprofessor, dr.phil. David Favrholdt, (1931-2012) hvorfor det moderne Kina på mange måder har udviklet sig anderledes end de vestlige samfund.

Hvad var for eksempel de historiske forudsætninger for den i Vesten så berygtede étbarnspolitik? Hvorfor fastholder kineserne dødsstraffen? Hvad var det egentlig, der skete på Tiananmen-pladsen tilbage i 1989? Hvorfor oplever kineserne Falun Gong som en trussel? Og hvad er egentlig kinesernes syn på læring, uddannelse og kreativitet?

Med sin enestående formidlingsevne og kolossale viden analyserer David Favrholdt, hvordan kinesernes tankegang fungerer i praksis. Han opfordrer til nuanceret eftertanke i vores stillingtagen til såvel kinesisk livsanskuelse og samfundsliv som til Kina som storpolitisk aktør.

KINA OG OS vil ægge til debat og afspejler David Favrholdts dybe, men ikke ukritiske fascination af det store land med den ældgamle kultur, som han besøgte gennem 30 år. Som bonus rummer bogen samtidig Favrholdts lille klassiker KINESISK FILOSOFI, der længe har været udsolgt både fra forlag og antikvariater.

KINA OG OS henvender sig til alle, der har berøring med Kina. Målgruppen er både studerende og erhvervsfolk, der arbejder professionelt med Kina og turister, politikere og mediefolk, der besøger Riget i Midten.

KINA OG OS udgives i anledning af, at David Favrholdt ville være fyldt 85 år i april 2016. Konsulent på værket er Kina-kenderen, forfatteren og journalist v. Politiken, Flemming Ytzen, som også har skrevet forordet.

Første udgave / 304 sider.  Vejl. udsalgspris: 184,00 kr. ex moms

I august 2014 udkom bogen Burma/Myanmar – Where Now? på NIAS Press. Jeg er medforfatter (og redaktør på bogen sammen med lektor Mikael Gravers, Aarhus Universitet)

jpeg

I april 2008 udgav jeg en bog om Kina på Politikens Forlag. Den blev godt modtaget af anmelderne – her er links til nogle af dem, plus citater:

Supermagten Kina – Mirakel eller mareridt. Politikens Forlag, 288 s.

Bogensforside.jpg.jpg-for-web-normal[1]

Læs anmeldelsen i Jyllands-Posten:

http://jp.dk/kultur/boger/article1329988.ece

Læs anmeldelsen i Berlingske Tidende:

http://www.berlingske.dk/article/20080404/anmeldelser/704040031/

Læs anmeldelsen i Kristeligt Dagblad:

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/293756:Kultur–Kina—en-kongfuziansk-koncern

En ny bog om Kina leverer sobert, nøgternt og indsigtsfuldt det indblik i Kina, som er en forudsætning for at deltage i den aktuelle diskussion om den nye stormagt.                                            Tor Tolstrup i Jyllands-Posten 29.04.08

»Supermagten Kina« er både velskrevet og nuanceret. Flemming Ytzen er en ægte folkeoplyser, der kan sit kram, både når det gælder dramatisering og de lange linjer, der følger af en menneskealders studier af dette mægtige land, Kina.                                            Jesper Beinov i Berlingske Tidende  04.04.08

For et land, hvor udviklingen er så dramatisk og så hurtig, er der brug for at kunne orientere sig. Her er der stor hjælp at hente i Ytzens bog.                                                                                     Peter Harmsen i Weekendavisen 13.06.08

Flemming Ytzens bog om OL-aktuelle Kina er god at blive klog af (…) Det er en erfaren og moderat stemme, der her taler, og det kan der nok være brug for midt i ophidselsen over Kinas undertrykkelse i Tibet og tumulterne omkring OL-faklen.          Vera Bundgaard i Kristeligt Dagblad, 06.08.08

Det er en læseværdig bog, den er aktuel og kan bruges af nybegynderen, som vil have overblik over aktuelle forhold i Kina, men også af den alment interesserede Kina-kender. den vil også være en god optakt til en Kinatur. Samtidig kan mange kapitler bruges direkte i undervisningsmæssige sammenhænge i gymnasier og på højskoler.  

Jørgen Delman i Kinabladet, sommer 2008

Ytzen øser generøst af den store mængde viden, han besidder efter at have beskæftiget sig med professionelt med Kina i mere end tre årtier. Han har mange skarpe iagttagelser af kineserne og deres samfund og formår på glimrende vis at sammenholde sine egne observationer med den viden, han har oparbejdet undervejs i sit virke som journalist (…) For dem, som ønsker at blive klogere på Kina, er Supermagten Kina en oplagt bog at have liggende på natbordet (…) 

Morten Laugesen i tidsskriftet Danmark-Kina, sommer 2008

Flemming Ytzen giver i »Supermagten Kina – Mirakel eller mareridt« et mangfoldigt billede af Kina i dag og inddrager også de seneste 50 års historie som en nødvendig forudsætning for at forstå Kina 2008 (…) Ytzen benytter som metode konkrete kineseres skæbne til at illustrere nogle overordnede strukturelle udviklingstendenser. Det fungerer fint, og i en undervisningsmæssig sammenhæng kan det være en givtig måde til at forstå en kompleks struktur.              

Benny Jacobsen i Gymnasieskolen, sept. 2008

 

Ytzen har sammensat en varieret, vitaminrig fremstilling af det nye, fremstormende Kina – på godt og ondt (…) Han er derfor værd at lytte til i denne velskrevne og velkomponerede bog om det gigantiske land, som har foretaget nogle vældige spring fremad i de sidste 30 år. 

Henrik Døcker i FN-forbundets medlemsblad, oktober 2008

 Det, der gør bogen indsigtsfuld, er dens blanding af Ytzens historiske overblik, hans egne oplevelser fra Kina, interview med kineseren på gaden og samtaler med folk, der har forladt landet. (…)  Man fornemmer hurtigt, at Ytzen ved, hvad han skriver om.  

 Karsten Faurholt i Noter, nr. 178, Historielærerforeningen, sept. 2008

Lektørudtalelsen kommer her: 

Forfatter: Jytte Kjær Schou

Oplagt læsning for alle med interesse for Kinas nyeste historie

Forfatteren er ansat på Politiken. I et levende, journalistisk sprog giver han et indblik i det moderne kinesiske samfunds kompleksitet. Med korte historiske tilbageblik tegner han et billede af forskellige aspekter af stormagten Kina i det 21. årh. og beskriver væsentlige udviklingstendenser. Bogens kalejdoskopiske opbygning gør, at de enkelte afsnit kan læses uafhængigt af hinanden.

Forfatteren viser, hvordan kommunismen har udviklet sig siden Mao fra at være ideologisk baseret til at være markedsøkonomisk orienteret i en grad, der i den nærmeste fremtid vil gøre Kina til verdens næststørste økonomi. Også Kinas problemer med menneskerettigheder, forurening, undertrykte mindretal m.m. medtages, men forfatteren vurderer, at Kina vil følge sin egen vej og ikke Vestens og langsomt eksperimentere sig frem til en ny samfundsmodel

Samlet konklusion: En levende, journalistisk beskrivelse af det moderne Kina båret af engagement, viden og personlig erfaring fra flere besøg i landet gennem de sidste 30 år samt en særlig forståelse for den kinesiske folkesjæl og kulturarv. Her kan alle interesserede være med.

 

Skriv en kommentar