Politisk farce i ferieparadiset

Inden vinterferien planlægges: Alt er ved det gamle i Thailand

VELKOMMEN til ugens gættekonkurrence. Emnet er denne gang eksotiske lande. Her følger to landebeskrivelser.

Første land har en ældgammel monarkisk tradition, dyb respekt for religiøse værdier og social og politisk tolerance. Nationen skabte respekt i verden ved for snart 80 år siden at lade et absolut monarki afløse af en moderne demokratisk styreform med respekt for meningspluralisme og fri dannelse af politiske partier. Landets elite forstod at holde sig uden for de krige og konflikter, der rasede i nabolandene. Man opbyggede et tæt forhold til den vigtigste af alle demokratiske stater, USA, og accepterede en betydelig amerikansk indflydelse. I perioder var landets demokratiske system udsat for kriser og uhensigtsmæssig indflydelse fra magtfulde grupper, men man kom altid igennem prøvelserne med friheden intakt.

Socialt er landet præget af stor ulighed, men det er nærmest umuligt at finde folk i regulær sult og elendighed. Landet er kendt som gæstfrit og tager imod besøgende fra rige lande i stort tal. Af samme grund er det en udbredt opfattelse hos besøgende, at landet besidder en harmoni og venlighed, som er unik. Titusinder af danskere har været der, og titusinder er vendt tilbage.

LAND NR. 2 har en mudret og ujævn politisk historie. Der har været lange perioder med militærdiktatur og forfølgelse af grupper og individer, der kritiserede de herskende eliter. Gennem årtier har landet eksperimenteret med demokrati, men det har været vanskeligt af få en demokratisk kultur til at slå rod. Der har gennem et halvt århundrede været afholdt så mange parlamentsvalg og gennemført så mange justeringer af forfatning og valglove, at det vil kræve et helt fakultet af samfundsforskere at holde styr på sagerne.

Politiske kampagner og valghandlinger er stadig kontrolleret af pengestærke individer og klaner, der hader hinanden og lader kriminelle bander organisere gadevold, overfald og ildspåsættelser. Statsmagten har et magtfuldt militær og mange særlige sikkerheds-og politistyrker. For nogle år siden blev flere hundrede formodede narkohandlere likvideret af politiagenter og statsbetalte lejemordere.

Landets rigeste personer er også de mest magtfulde, hvilket dog er bredt accepteret i store dele af befolkningen, så længe de rige hjælper de fattigste. Eller lader som om.

SÅ HVILKE to nationer er der tale om? Kære læser, du er blevet udsat for et trick. Vi taler om et og samme land: danskernes foretrukne ferieparadis øst for Suez, Thailand.

Ganske som hos os har Thailand nu en kvindelig regeringschef. Hun hedder Yingluck Shinawatra og vandt sommerens parlamentsvalg. Som efternavnet demonstrerer, er hun søster til den mest kontroversielle person i thailandsk politik i nyere tid: den landflygtige milliardær Thaksin Shinawatra.

Vi har her et moderne klanvælde, der er kommet til magten på tilsyneladende helt legal vis, om end en sammenligning med Hækkerupklanen i Danmark næppe holder vand.

Thailand har netop passeret femårsdagen for det ublodige militærkup, der satte Thaksin Shinawatra fra magten. Siden har han fjernstyret sine tilhængere fra skiftende eksilbaser i Asien og Mellemøsten. Ved effektiv brug af sociale medier er det lykkedes Shinawatraklanen at udkommandere tusinder af tilhængere på gaderne i Bangkok, hvor de er blevet konfronteret med andre klanledere, der ikke synes godt om, at en velbeslået populist har vendt op og ned på den eksisterende orden i solskinslandet.

FOR TRE år siden blev Thaksin dømt for korruption, men der er i det nye parlament et voksende pres for at få vedtaget en amnestilov, der vil indebære, at han snart kan vende hjem som en fri og ustraffet mand. I lillesøsters regering sidder ministre, der indlysende taler om, at den arme rigmand blev dømt af politiske grunde, for som bekendt kan hverken kongehuset eller den magtfulde militære elite holde ham ud. Det var jo deres privilegerede positioner, han angreb i årene 2001-2006, da han var en yderst populær regeringschef.

Thaksin rejser verden tyndt på et pas udstedt af – Montenegro. Hvor morsomt kan det blive? For nylig tog han turen fra luksusboligen i Dubai til Tokyo og derfra videre til Phnom Penh, Cambodja, hvor han er udpeget som særlig rådgiver for en anden af Sydøstasiens oligarker, regeringschefen Hun Sen.

På Institut for Sydøstasiatiske Studier i Singapore siger forskeren Pavin Chachavalpongkun om tilstanden i sit hjemland: »For et par måneder siden ville jeg have sagt, at der er to regeringschefer i Thailand, Yingluck og hendes bror. Nu er der bare én, Thaksin«.

(klumme i Politiken 6.10.2011)

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Kommentarer/analyser, Sydøstasien. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s