Folkekongressen er elendig til at sælge de gode fortællinger

Kinas vækst bygger på verdenshistoriens største migration. Er det holdbart?

KAN DE dog snart få det lært, derovre i Beijing? At levere de gode fortællinger.

Et par dage mere må vi nøjes med tvkameraernes panorerende billeder ud over de godt tre tusinde delegerede i Folkets Store Hal, lejlighedsvis afbrudt af klip til de storskærme, hvor partiets ledere kedsommeligt gør rede for magtapparatets planer for rigets fremtid.

ihMe5yUuZaGg

Naturligvis er partiets Nationale Folkekongres ikke et parlament, som vi kender det fra vestlige samfund. Folkekongressen er et forum for partistatens konsultationer med befolkningen og en kontrolleret debat om emner af relevans for riget.

Centralregeringen forelægger sine planer for de repræsentanter for provinserne, som kommer til at mærke konsekvenserne af beslutninger, der allerede er truffet i lukkede fora i Beijing. Kan de delegerede ytre utilfredshed? Jovist, men retter ledelsen ind? Muligvis. Her savnes moderne politisk kommunikation.

SÅ SKAL vi bare betragte Folkekongressen som et sæt af politiske ritualer, der ikke kommer os ved? Selvfølgelig ikke. Planernes realisering bliver mærkbare også i vores del af verden, alene på grund af de økonomiske dimensioner. Her følger nogle detaljer fra en europæisk analytiker i Beijing: Trods al snakken om et skifte til en mere forbrugsdrevet vækst fortsætter de massive satsninger på infrastruktur. Det tager sig ikke logisk ud, når man følger de mange afsløringer af mennesketomme spøgelsesbyer flere steder i riget.

china-poor-migrant-workers

Hvornår brister boblen på ejendomsmarkedet, spørger finansfolket. Det foreløbig svar er, at Kinas bureaukrater indtil nu har haft held til at forhindre noget sådant. For økonomien er befriet for de finansielle produkter, der satte en ødelæggende lavine i gang i de vestlige økonomier i 2008, men kinesiske opsparere har stadig alt for få steder at placere deres formuer. Så byggeboomet fortsætter og vil blive ledsaget af verdenshistoriens største migration.

Hen over den kommende halve snes år skal anslået 400 millioner indbyggere flyttes fra lavproduktive landområder ind i storbycentre. De store grupper af bygningsarbejdere og servicepersonale, der konstant er på vandring mellem landets vækstcentre, vil ikke gå på skrump. ‘ Den flydende befolkning’, som den er blevet kaldt, menes nu at udgøre 200 millioner, svarende til næsten hver syvende indbygger. Skal vi tro planlæggerne, vil 70 procent af den kinesiske befolkning bo i storbyer i år 2020.

2007_China_MigrantWorkers

De største udfordringer i at skulle realisere dette løft består i at kunne levere en mere effektiv bekæmpelse af korruption, at præstere en effektiv miljø-og ressourcepolitik og at udjævne de massive indkomstforskelle, som tiltager i disse år. Sociale spændinger er kilde til tusinder af lokale protestaktioner. Centralregeringen har endnu ikke kunnet forhindre lokale embedsfolks kollaborationer med den entreprenørklasse, der beriger sig uhæmmet på bekostning af lokale bønder og arbejdere. Det ‘ proletariatets diktatur’, som er den centrale del af partiets ideologiske og historiske selvforståelse, er blevet til en gigantisk vittighed!

SOM FORTÆLLING har denne udviklingshistorie om Kinas transformation fra landbrugsland til en avanceret økonomi ingen bred appel uden for rigets grænser. Generalsekretær ( og snart præsident) Xi Jinpings tale om den kinesiske drøm efter udnævnelsen i november var tydeligvis inspireret af det 20. århundredes amerikanske drøm, men denne østasiatiske variant sælger ikke billetter hos et vestligt publikum. Magtapparatet i Beijing kan ikke levere hverken det effektive spin eller de dragende fortællinger.

Djævlene finder vi i detaljerne, men der er gjort tiltag, der burde vække opsigt i vores del af verden. Allerede inden Folkekongressen samledes, blev det offentliggjort, at det berygtede arbejdslejrsystem vil blive afviklet. Men det er uklart, hvad myndighederne vil sætte i stedet.

840739-china-and-labour-camp
Den amerikanske menneskerettighedsorganisation Dui Hua, der fra en base i Hongkong både overvåger menneskerettighedernes tilstand og virker for at skabe positive forandringer i kinesisk retspraksis, har opgjort, at antallet af internerede i arbejdslejrene er faldet fra godt 300.000 i 2003 til lidt over 50.000 i 2012. Det er i den periode, hvor generalsekretær Hu Jintao og regeringschef Wen Jiabao har regeret. Tilsvarende har Dui Hua opgjort, at antallet af henrettelser er faldet fra 12.000 til 3.000 i samme periode.

Det er unægtelig mangelfuld politisk kommunikation, at det kinesiske magtapparat ikke for længst har solgt disse budskaber til den vestlige offentlighed. Så her er en udfordring for ethvert kommunikationsbureau med hede og våde drømme om at spinde guld på den kinesiske fortælling om modernitet.

(klumme i Politiken 13.marts 2013)

china-national-peoples-congress-ceremonial-girls-2008-preview

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, på Politiken siden 1994. Underviser, foredragsholder og forfatter.
Dette indlæg blev udgivet i Kina, Kommentarer/analyser. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s