Formodninger om terror i slipstrømmen efter MH370

Terrornetværket Jeemah Islamyah, der huskes for bomberne på Bali i 2002, er atter i søgelyset. 

HVIS efterforskningen viser, at det malaysiske passagerflys forsvinden var et resultat af en flykapring og dermed en terrorhandling, er det fristende at konkludere, at den sydøstasiatiske front i USA’s og dets allieredes kamp mod global terror er genåbnet.

Men andre teorier, de fleste spekulative og konspiratoriske, må holdes i spil, indtil en identificerbar aktør tager skylden, eller hvis eftersøgningen giver mere pålidelige indikationer på den ulyksalige skæbne for Flight MH370.

malaysia-airlines-flight-mh370

Hver dag vokser det internationale pres på de malaysiske myndigheder massivt fra især Kina og USA. Oplysningerne om, at mere end en snes lande er involveret i eftersøgningen, hjælper ikke alverden, da det er kendt, at myndighederne i Kuala Lumpur kun sjældent har efterlevet de krav om gennemskuelighed og informationspligt, som burde være selvfølgelige for en nation, der bekender sig til demokratiske og retsstatslige principper.

FOR MALAYSIA har ikke nogen imponerende resultatliste i bekæmpelsen af international, islamistisk inspireret terrorisme: Jeemah Islamyah, Sydøstasiens største terroristnetværk, blev grundlagt i Malaysia i januar 1993 af en håndfuld landflygtige indonesiske aktivister, flere med rødder i Darul Islam-bevægelsen, en konservativ variant af islam med rødder i Indonesiens frigørelse fra hollandsk kolonistyre i slutningen af 1940′ erne.

Jeemah Islamyahs åndelige leder, Abu Bakar Bashir, levede i 17 år i eksil i Malaysia og har gennem mangeårig agitation inspireret talrige terrorister, herunder dem, der blev dømt for terrorbombningen af to diskoteker på ferieøen Bali i oktober 2002, hvor mere end 200 omkom.

Malaysia giver også husly til nogle af de islamistiske terrorister, der i årtier har hærget Thailands tre sydligste provinser. Denne konflikt har over ti år kostet mere end 5.000 civile livet ved overfald, snigmord, mordbrande og bombeattentater.

article-1350030026896-005883b100000258-789451_636x300

NATURLIGVIS kan Jeemah Islamyah ikke være det eneste spor, efterforskerne har næsen i. Ud af de 153 flypassagerer på MH370 med kinesisk statsborgerskab tilhørte en enkelt uighur-minoriteten, der er hjemmehørende i Kinas nordvestlige Xinjiang-provins. Kinesiske medier var ikke sene til at påpege, at det malaysiske passagerflys forsvinden skete nøjagtig en uge efter et voldsomt terrorangreb på en jernbanestation i den sydkinesiske metropol Kunming, hvor mere end 30 civile blev knivdræbt af en lille gruppe sortklædte overfaldsmænd. Kina fik dermed sit ‘ 9/11’ lød det i flere overskrifter i kinesiske medier.

Terrorhandlinger rettet mod politistationer og trafikale knudepunkter i Xinjiang har fundet sted i årevis. I oktober i fjor kørte en firehjulstrækker ind i en menneskemængde på Den Himmelske Freds Plads i Beijing, hvor fem blev dræbt, de tre af dem bilens chauffør og to passagerer.

Et par uger efter offentliggjorde Abdullah Mansour, der leder Turkestans Islamiske Parti, en video, hvor attentatet blev fremstillet som en ‘ hellig krig’.

Forgangne lørdag dukkede samme Abdullah Mansour op i Pakistan og gav et kort interview, hvori han udtalte: »Kampen mod Kina er vort islamiske ansvar. Kina er ikke kun vor fjende, men alle muslimers fjende. Vi har planer for mange angreb mange steder i Kina. Det er vores meddelelse til Kina, at folket i Østturkestan og andre muslimer har rejst sig og vil hævne sig. De kan ikke undertrykke os eller islam længere«. (Østturkestan er uighur-separatisternes navn for Xinjiang).

Skulle det vise sig, at flykapringen har en forbindelse til uighurerne, vil det være første gang, at en af disse grupper tager terroren fra jorden til luften.

HVIS DE amerikanske efterretningsfolk i den malaysiske hovedstad, hvor FBI har to mand stationeret, er i lokal modvind, bør deres overordnede levere dem udskrifter af forhør foretaget på flådebasen Guantánamo i Cuba. Her har en islamist kendt som ‘ Hambali’, alias Riduan Isamuddin, siddet siden sin tilfangetagelse i Thailand i 2003. Hambali kaldes Sydøstasiens bin Laden og menes at være manden, der planlagde attentaterne på de to diskoteker på Bali i 2002. Det var sandsynligvis også ham, der i 2001 var manden bag planerne om at kapre passager-fly i enten Malaysia eller Indonesien for at flyve dem ind i amerikanske mål, sandsynligvis skibe eller bygninger i Singapore.

330697-indonesia-militant-cleric

‘ Hambali’ var praktikeren bag angrebene, men uden Abu Bakar Bashir ville Sydøstasien næppe have haft et transnationalt netværk af terrorister. 76-årige Bashir er blevet dømt og siden frikendt af retsinstanser i Indonesien, men sidder aktuelt bag tremmer efter en arrestation i juni 2011. Den østasiatiske front i krigen mod terror er stadig åben.

(klumme i Politiken 20.3.2014) 

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Globalt, Kommentarer/analyser, Sydøstasien. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s