Anbefaling: ferie i et USA, der fængsler!

Kontrasten mellem idealernes og realiteternes Amerika står klart i globalt tryghedsindeks. 

To uger blev brugt på en tidlig sommerferie i maj i bil gennem seks stater i det amerikanske Midtvesten: fra Illinois over Missouri, Oklahoma, Nebraska, Kansas og Iowa, og jeg kan ikke anbefale det varmt nok.

Vil man opleve det virkelige Amerika, skal det gøres på denne rute, der gik forbi Abraham Lincolns mindelund og gravsted, Dwight D. Eisenhowers barndomshjem og gravsted, John Waynes fødested og Ronald Reagans barndomshjem. Større kan det ikke blive. USA er og bliver mit foretrukne ferieland, og det siger jeg med baggrund i seks (bil) ferier derovre gennem de forgangne syv år.

image654

Turen gav derudover næring til en optimistisk opfattelse af, at USA er økonomisk i bedring. Nationen er kommet hurtigere ud af finanskrisen og dens eftervirkninger, end det er tilfældet med det gælds-og arbejdsløshedsplagede Europa.

Så meget mere forstyrrende for en grundlæggende positiv opfattelse af USA er det at læse den nyligt udkomne analyse af det, man kan kalde ‘ fredstilstanden’ i verdens lande.

reagan2_large

VI TALER her om Global Peace Index, der udgives hvert år af organisationen Vision of Humanity. Den giver et analytisk billede af, hvilken grad af personlig sikkerhed og tryghed nationer giver deres borgere.

Der er således ikke tale om den defi-nition, der normalt tilskrives begrebet fred i international politik. ‘ Tryghedsindeks’ ville derfor være en mere rammende betegnelse end ‘ fredsindeks’, for det handler om at måle, hvor godt eller skidt et land sikrer sine indbyggere mod vold, og om det sker betryggende.

Lad os os lige få overstået den positive, forudsigelige konstatering, at Danmark igen, igen ligger i toppen, nemlig på en fornem 2.-plads kun overgået af vore nordiske fætre og kusiner i Island. Fra 3.-10.- pladsenfinder vi Østrig, New Zealand, Schweiz, Finland, Canada, Japan, Belgien og Norge. Der er heller intet overraskende i, at indeksets absolutte bundskrabere er Syrien, Irak, Afghanistan, Sydsudan og Congo.

Den virkelig foruroligende nyhed i Global Peace Index 2014 er, at USA, alle demokratiers og retsstaters forbillede, er faldet ud af listens top-100.

Forklaringerne er flere; de velkendte er udbredelsen af private håndvåben og misbruget af dem, den amerikanske deltagelse i en række internationale konflikter, men frem for alt den brutale realitet, at de amerikanske myndigheder fængsler tusinder af landets borgere. Rapportens noget chokerende opsummering lyder således: Selv om USA kun har 5 procent af verdens befolkning, er næsten en fjerdedel af alle dem af klodens individer, der sidder bag tremmer, amerikanere. Først og fremmest er det en strammere kurs i narkotikabekæmpelse, der har medført en tredobling i størrelsen af ‘ fængselsbefolkningen’ siden 1980. Retsforfølgelse er generelt blevet langt mere effektivt, og myndighederne idømmer længere straffe end tidligere. På 30 år er antallet af lovovertrædelser, der giver fængselsstraf, steget fra godt 3.000 til 4.450.

134963659crop

TRYGHEDSINDEKSET sætter et tal på, hvor meget bekæmpelse og forebyggelse af voldsanvendelse koster det amerikanske samfund, og, hold lige fast ved noget, her kommer beløbet i dollar, nemlig 1.713.095.000.000. Uha.

Opgørelsen ledsages af en noget paradoksal konstatering, nemlig at vel er USA et stabilt demokrati med velfunderede institutioner, men dette eksisterer side om side med en høj grad af militarisering, som belaster fredsdividenden.

UD AF hver 100.000 indbyggere holder USA lidt over 700 bag tremmer (organisationen Prison Policy Initiative gør det samlede tal op til 2,4 millioner), mens nr. 2 på listen, Rusland, ligger lige i halen på amerikanerne med lidt over 600 per 100.000. De to store engelsktalende lande Canada og Australien ligger nogenlunde på linje med Europa i niveauet mellem 100 og 150.

images

Har man oplevet både det amerikanske Midtvesten og de stater, der ligger længere ude vestpå i det, der engang var Frontier Land, er det noget nær en umulighed at støde på folk, der er aktive modstandere af retten til at bære våben, eller som betvivler berettigelsen af, at lov og orden skal håndhæves med fasthed.

Filminstruktøren Michael Moores udlægninger af den amerikanske tilstand er ikke noget, der sættes i høj kurs derude: Fri os for den slags dommedagsprædikener; vi ordner forbryderne på vores egen måde og er stolte af det.

Tallene ovenfor skræmmer nok, men alligevel: USA er et trygt – og fængslende – land at feriere i.

(Signatur-klumme i Politiken 25. juli 2014)

shamsara20120422061008857

 

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Globalt, Kommentarer/analyser, USA. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s