Militærstyre med smil, sol, palmesus og usikkerhed

Thailand er tilbage ved en standardnorm i Sydøstasien: et autokrati, der søger en form for legitimitet. 

REGNTIDEN er for længst ankommet, og derfor er turiststrømmen fra Europa til Sydøstasiens mest populære destination i aftagende. Der skal dog nok være danskere, der bruger tiden i sommerhuset til at planlægge vinterferiens flugt fra kulde, slud og gråvejr. Rejsebureauer og flyselskaber kan med stor sikkerhed se frem til et pænt stort salg af billetter med destinationen Bangkok.

Thailand oplevede i maj i fjor endnu en militær magtovertagelse, og landet forbliver dermed i den absolutte top over lande, hvor kup afsætter en demokratisk orden. Hovedparten af de militærkup, kongedømmet har været udsat for hen over de seneste 50 år, har været ublodige.

Thai women stop to take a selfie  with Thai soldiers outside Bangkok Art Culture Center in Bangkok ,Thailand Wednesday, May 28, 2014. Thailand's new military junta aired videos Wednesday on television stations nationwide showing some of the prominent political figures it has detained as part of an effort to convince the public that detainees in army custody are being treated well .(AP Photo/Sakchai Lalit)

Thai women stop to take a selfie with Thai soldiers outside Bangkok Art Culture Center in Bangkok ,Thailand Wednesday, May 28, 2014. Thailand’s new military junta aired videos Wednesday on television stations nationwide showing some of the prominent political figures it has detained as part of an effort to convince the public that detainees in army custody are being treated well .(AP Photo/Sakchai Lalit)

Efterfølgende er det for det meste lykkedes de uniformklædte magthavere at opretholde en form for orden, der har sikret en grad af social og økonomisk normalitet.Den dramatiske undtagelse fra denne regel så vi i maj 1992, da omfattende folkelige protester i hovedstaden forhindrede et kup i dets tidlige fase. Sikkerhedsstyrker skød mod demonstranter, og et ukendt antal blev dræbt og såret. En del ofre ‘ forsvandt’, og myndighederne har aldrig siden redegjort for disse.

Takket være indgriben fra kongen blev en civil overgangsregering indsat og kunne forberede afholdelsen af et parlamentsvalg, der i september samme år foregik i god ro og orden.

140523152934-thai-coup-1-horizontal-gallery

I APRIL I ÅR ophævede juntaen under general Prayuth Chan-ocha formelt undtagelsestilstanden, men aktiverede den midlertidige forfatnings artikel 44, der giver militæret og dets Nationale Råd for Fred og Orden absolutte magtbeføjelser, hvor tilmed retssystemet er sat ud af kraft. Hvornår der afholdes valg er uklart, men regimet har sagt, at dette i så fald skal gennemføres i henhold til den midlertidige forfatning, som en junta-udpeget komité har udarbejdet.

Er dette noget, vi har set eller hørt om før? Jo da, modellen ligner til forveksling det, som er foregået i nabolandet Myanmar, det tidligere Burma, hvor en elite med rødder i landets militære bureaukrati forsøger at sikre sig legitimitet gennem en lempeligere form for autoritært styre og accept af en stækket politisk opposition.

Tilstanden i Thailand kan trække i langdrag eller ophøre lige pludselig. Det vil blive afgjort af monarkiet, eller snarere monarken selv, den længst siddende i historien: Men kong Bhumipol Adulyadej har gennem flere år været stærkt svækket af sygdom.Thailands moderne historie har vist, at en afgørende faktor for opretholdelse af politisk stabilitet er, at kongehuset giver sin tilslutning til en konservativ magttrekant bestående af militæret, centraladministrationen og de vigtigste sektorer i erhvervslivet.

Thailand's King Bhumibol Adulyadej arrives back at the Siriraj Hospital, after a ceremony at the Anatasamakom Throne Hall, in Bangkok December 5, 2012. King Bhumibol celebrates his 85th birthday on Wednesday. REUTERS/Kerek Wongsa (THAILAND - Tags: POLITICS ANNIVERSARY ROYALS HEALTH) - RTR3B7YX

Thailand’s King Bhumibol Adulyadej arrives back at the Siriraj Hospital, after a ceremony at the Anatasamakom Throne Hall, in Bangkok December 5, 2012. King Bhumibol celebrates his 85th birthday on Wednesday. REUTERS/Kerek Wongsa (THAILAND – Tags: POLITICS ANNIVERSARY ROYALS HEALTH) – RTR3B7YX

I 2001 blev denne trekant udfordret, da en stenrig politiker fra Nordthailand, Thaksin Shinawatra, mobiliserede lokalbefolkningen og vandt ikke bare et parlamentsvalg, men to på hinanden følgende, hvilket aldrig tidligere var set.

THAKSIN blev afsat ved et ublodigt kup i september 2006 og har siden befundet sig i eksil. Takket være effektiv brug af sociale medier har han bevaret en kolossal opbakning, overvejende i de nordlige provinser, som han i sin regeringstid nåede at forkæle med millionbidrag. Lillesøsteren Yingluck kapitaliserede på denne opbakning og vandt et parlamentsvalg i 2011.

Thai Prime Minister Thaksin Shinawatra greets supporters in Auytthaya province 70 km (44 miles) north of Bangkok March 16, 2006. Thaksin returned in defiant mood from the provincial campaign trail on Thursday to protesters massed outside his office and doubts that his April 2 snap election could go ahead. REUTERS/Sukree Sukplang - RTR177NJ

Thai Prime Minister Thaksin Shinawatra greets supporters in Auytthaya province 70 km (44 miles) north of Bangkok March 16, 2006. Thaksin returned in defiant mood from the provincial campaign trail on Thursday to protesters massed outside his office and doubts that his April 2 snap election could go ahead. REUTERS/Sukree Sukplang – RTR177NJ

Magteliten har pudset retsvæsenet på Shinawatra-klanen, og det bliver næppe vanskeligt for dommerne at finde fældende beviser for både korruption og misbrug af offentlige midler. Den bedrøvelige konsekvens er, at Thailands politiske landskab er helt uden en troværdig opposition, der kunne anvise en demokratisk vej ud af det politiske kviksand. Et konservativt royalistisk magthierarki mod en neonationalistisk populisme? Ikke noget eksempel til efterfølgelse.

Princess_Srirasmi__3123512b

DEN UNDERLIGGENDE dagsorden, som ingen taler offentligt om, handler om tronfølgen. Den 63-årige kronprins Maha Vajiralongkorn har ikke gjort det nemmere for sig selv ved at lægge tre forliste ægteskaber med syv børn bag sig. I et kongedømme, der bygger på idealet om et traditionelt og harmonisk patriarkat, vil det for mange være svært at se et forbillede i kronprinsen.

Monarkier bygger deres legitimitet på myter og fortællinger, og meget ville være lettere, hvis det havde været kronprinsen og ikke faderen, der i 1992 var skredet ind og havde reddet nationen fra endnu en militær magtovertagelse.Thailand ser derfor ind i en fremtid, hvor demokratiet er blevet et begreb, der er tømt for indhold, og hvor monarkiet ikke længere forbindes med buddhistisk etik og moral. Det er opskriften på en identitetskrise, og den bliver langvarig.

(klumme i Politiken 8. juli 2015)

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Kommentarer/analyser, Sydøstasien. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s