Glemt: Det nordligste Japan har været besat i 70 år

Regeringschefen vil gøre sit land til en stormagt med normale militære forpligtelser, men støder på forhindringer overalt.

KAN JAPAN gøre en forskel i en tid, hvor de økonomiske styrkepositioner i Asien er under dramatisk forandring? Spørgsmålet rejser sig efter den nylige vedtagelse i det japanske parlament af en lovpakke, der skal gøre det muligt for landets militær at påtage sig en mere aktiv regional rolle som sikkerhedspolitisk partner.

Læs: Japan vil kunne sende fly og skibe for at hjælpe f. eks. Filippinerne, hvis det kommer til en konfrontation med Kina om de havområder i Det Sydkinesiske Hav, som flere af regionens lande gør krav på.

Det centrale emne er her, om Japan med sin særlige krigsfornægtende forfatning, der blev dikteret af USA i årene umiddelbart efter Japans kapitulation i august 1945, kan rumme den skarpere militære profil, som regeringschefen Shinzo Abe har arbejdet så intensivt for.

1376441865716-e1376539061804

I sidste måned havde et parlamentsudvalg inviteret tre anerkendte forfatningseksperter til at give deres bedømmelse af den fremlagte lovpakke i relation til forfatningens bestemmelse om, at Japan frasiger sig retten til at bruge krig som et middel til konfliktløsning. Alle tre kaldte de den fremlagte lovpakke forfatningsstridig.Lovpakken går nu til overhuset.

IKKE FOR ingenting lyder det japanske militær navnet ‘ Selvforsvarsstyrker’, hvilket i den hidtidige tolkning af forfatningen indebærer, at militæret kun må indsættes, hvis japansk territorium trues.Konflikterne i Det Øst-og Sydkinesiske Hav om grænsedragning involverer en stribe lande, herunder flere, der er beskyttet af USA via bilaterale forsvarsaftaler.

Shinzo Abe ønsker at demonstrere styrke over for ærkerivalen gennem århundreder, Kina, og konfrontationen mellem de to giganter udspiller sig i farvandet omkring en klynge ubeboede øer, som Japan kalder Senkaku og Kina Diaoyu. De ligger mellem Taiwan og den japanske ø Okinawa, hvor en årelang indenrigspolitisk strid om flytningen af en amerikansk flybase endnu ikke har fundet sin løsning.

the-latest-sign-that-shinzo-abe-is-trying-to-dilute-the-past

Lokalpolitikere på Okinawa vil helt af med basen, men har i årevis kæmpet forgæves.

Ingen af de lande i Asien, der indlysende nok ser med skepsis og nervøsitet på Kinas økonomiske og militære opstigning, har bedt Japan om at gøre en forskel på deres vegne, og forklaringen på dette skal findes i historien.

Japan blev kolonimagt i Korea i begyndelsen af det 20. århundrede, og forholdet mellem Japan og de to koreanske stater på den delte halvø er mildt sagt anstrengt.

Sydkorea har et tæt og aktivt forhold til Kina, og begge frabeder sig en mere aktiv japansk rolle i forsøgene på at få styr på det atombevæbnede Nordkorea, der er regionens uden sammenligning største sikkerhedspolitiske udfordring, svarende til Irans rolle i Mellemøsten.

Ligeså med en anden tidligere japansk koloni, Taiwan, hvor ikke en eneste politiker af betydning tør bede Japan om beskyttelse i tilfælde af konflikt med Kina.

KUNNE DET så tænkes, at Shinzo Abes regering kunne gøre noget for at løse en konflikt, der handler om japansk territorium, der har været besat i 70 år?

I verdenskrigens allersidste dage erklærede Sovjetunionen Japan krig og erobrede en lille gruppe japanske øer, som kaldes Kurilerne, og som Japan betegner som ‘ de nordlige territorier’.

Fig1KurilMap2

De 17.000 japanere, der beboede øerne, blev tvunget væk, og i dag bor der anslået 14.000 russere på dem.Ejerforholdet til øerne er uløst grundet uenighed om fortolkningen af den såkaldte San Francisco-traktat fra 1951, der paradoksalt nok sagde, at Japan måtte opgive kravene på øgruppen, men også, at Sovjetunionen ikke dermed kunne overtage den.

Som en udløber af konflikten i Ukraine, hvor Japan deltager i de vestligt ledede sanktioner mod Rusland, har Moskva i sidste måned besluttet at opføre militære installationer på øerne.

Var der så nogen, der i underhusets debat talte for, at Japan skulle tage diplomatiet til hjælp for at få afviklet det, man selv kalder en 70 år gammel besættelse af japansk territorium? Overhovedet ikke.

is3

Imens har Japans traditionelle modstandere taget et skridt i form af en regional rebalancering og et modsvar til Tokyo.

Sidste fredag aftalte kinesiske og russiske flådechefer at gennemføre fælles manøvrer i slutningen af næste måned i Østhavet mellem Vladivostok og det nordlige Japan.Skibene vil sejle ca. 400 kilometer fra de japanske kyster og vil i den russiske Primorski-region foretage en landgangsøvelse.Mon ikke Shinzo Abe forstår signalværdien?

(klumme i Politiken 24.juli 2015)

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Japan, Kina, Kommentarer/analyser, Korea, Sydøstasien. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s