Thailandsk kronprins på afveje i Bayern

Magtoverdragelsen i Bangkok bliver næppe så elegant, som juntaen ønsker sig. Netmedier har sprængt hul i myten om det harmoniske monarki.

Den sorg, som millioner af thaier har udtrykt efter den 88-årige kong Bhumipols død er utvivlsomt oprigtig. Landet er ramt på selve sin buddhistiske identitet og selvforståelse, for alle thaier har kun kendt den spinkle, europæisk uddannede mand, der under ulykkelige omstændigheder blev løftet ind på tronen efter broderens tragiske død i 1946.

Men den folkelige sorg er utvivlsomt også iblandet usikkerhed om nationens fremtid, når den 64-årige kronprins Vajiralongkorn skal forsøge at udfylde rollen efter faderen.

Ifølge forfatningen er det et en særlig kreds af rådgivere, et ‘ hofråd’, der indstiller til parlamentet, hvilket medlem af kongefamilien der bliver næste overhoved for Chakri-dynastiet.

Vajiralongkorn er eneste mandlige arving, men opfattelsen af ham i brede kredse af det thailandske samfund er, at han er uegnet til at sidde på tronen grundet sin ubehøvlede og uværdige adfærd.

Manden har tre forliste ægteskaber og syv børn. Nogle lever i mere eller mindre frivilligt eksil i USA.

7935516-3x2-340x227

Detaljerne i dette politiske drama, der har mindelser om en sæbeopera, kan ikke diskuteres åbent i thailandske medier grundet landets vidtgående lovgivning om majestætsfornærmelse.

Så meget er landets to engelsksprogede aviser, Bangkok Post og The Nation, dog enige om, at de under kongens langvarige sygdomsperiode har understreget, at den fremtidige magtakse i Thailand ligger mellem kronprinsen og landets de facto magthaver, general Prayuth Chan-ocha, der leder den junta, som tog magten ved et ublodigt kup i maj 2014.

AT ANDRE END Vajiralongkorn kunne overtage tronen var indtil for nylig ikke helt udelukket. Formanden for hofrådet, den 95-årige (!) eksgeneral og eksdiktator Prem Tinsulanonda, er en ultraroyalist, som afskyr kronprinsen og hellere ser hans lillesøster, prinsesse Sirindhorn indsat.

Ingen betvivler hendes store popularitet, defineret gennem årtiers støtte til velgørenhedsprojekter for Thailands fattige, helt i tråd med den rolle, faderen byggede op fra 1950′ erne.

Men en prinsesse på tronen vil være uden fortilfælde, og desuden er den 61-årige Sirindhorn officielt single og derfor barnløs.

37the-book-h-r-h-princess-sirindhorn-of-thailand

Thailands seneste forfatning, godkendt ved en folkeafstemning i august i år, placerer formelt magten i Prems hofråd, der alle består af fhv. ministre, de fleste med baggrund i militæret, men rådet er bundet til at konsultere juntaens såkaldte Nationale Råd for Fred og Orden, inden indstillingen om monarkiets overhoved forelægges det parlament, som militæret har den indirekte kontrol med gennem udpegning af andetkammerets senatorer.

Alt er således lagt til rette, så Vajiralongkorn kan tage over ved udløbet af den et år lange officielle sørgeperiode, som militæret har dekreteret. Spørgsmålet, som mange observatører og ikke mindst Bangkoks diplomatiske miljø, stiller sig: Hvor længe finder befolkningen sig i dette absurde skuespil opført af autokrater, eksgeneraler og rigmænd? Store interesser er på spil og ikke kun magt. Kongehuset kontrollerer kolossale formuer placeret i ejendomme og jordbesiddelser.

I netmagasinet The Diplomat vurderer analytikeren Hunter Marston, at Thailand med stor sandsynlighed er på vej mod større ustabilitet. Risikoen er, at det oprør, der eksploderede i spektakulære gadekampe i 2008-2010 mellem ‘ rødskjorter’ og ‘ gulskjorter’ med flere dødsfald til følge, gentager sig, mener han.

MEGET ville være enklere, hvis Vajiralongkorn havde opført sig lige så dydsmønsteragtigt som f. eks. den britiske prins Charles.

Rollen som monark er defineret af den adfærd og etik, som Bhumipol tilskyndet af amerikanske rådgivere i 1950′ erne indarbejdede systematisk gennem velgørenhedsaktiviteter og nøje instruerede fortællinger til en befolkning, der hungrer efter guddommelige helteberetninger, pakket ind i buddhistiske moralkoder.

despite-his-fragile-health-many-thais-stunned-by-kings-death

Indtil for få år siden var den dystre bagside af historien om Chakri-dynastiet kun kendt af få. Men de sociale medier og alternative netmedier har vendt op og ned på det meste. Forrest i denne kamp står en ung akademiker og aktivist, Pavin Chachavalpongkun, der er lektor og forsker ved Kyoto Universitet. Han afslører artige detaljer i netmagasinet New Mandala, der fra sin base på Australian National University har publiceret indsigtsfuld viden om tilstandene i Sydøstasien gennem en halv snes år.

I NEW MANDALA får vi at vide, at kronprins Vajiralongkorn regelmæssigt rejste til München frem til skilsmissen fra sin tredje hustru, Srirasmi, i 2014. En luksusbolig ved Starnberg-søen 30 kilometer sydvest for München, Villa Stolberg, erhvervet for 12 millioner euro og med et boligareal på 1.400 kvadratmeter, er kronprinsens foretrukne opholdssted under hans ofte langvarige ophold i Bayern sammen med elskerinden Suthida Vajiralongkorn na Ayudhaya, der formelt leder hans særlige livgarde.

Den tyske tabloidpresse, anført af Bild Zeitung, har ved flere lejligheder vist afslørende fotos af kronprinsparrets ekstravagante opførsel på offentlige steder i München og omegn.

2w993qhighc0-bild

Juntaen i Bangkok har et manuskript for tronfølgen, men den officielle fortælling har for længst slået revner.

(klumme i Politiken 16. oktober 2016)

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Kommentarer/analyser, Sydøstasien. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s