Gør klar til Trumps Great Wall Street

Kinesisk rigmand lukker det amerikanske århundrede ned. 

Historieskrivningen kan nu tidsfæste varigheden af det amerikanske århundrede. Det begyndte i april 1917, da præsident Woodrow Wilson overtalte Kongressen til at erklære Tyskland krig, og indledte en æra, hvor europæisk sikkerhed og overlevelse blev gjort afhængig af amerikanske økonomiske og militære muskler, og det slutter med indsættelsen af Donald Trump som USA’s 45. præsident i næste uge.

100 år minus et par måneder blev det til. For med byggematadoren Trump i Det Hvide Hus får verden en amerikansk leder, for hvem kortsynede økonomiske interesser har større betydning end strategisk udsyn, værdifællesskaber og opretholdelsen af USA som en global rollemodel. Kombinationen af politisk polarisering og et skred i tilliden til og imellem de amerikanske magtinstitutioner har skabt en lammelse i Washington uden historisk fortilfælde.

trump2

Om en måneds tid er det 45 år siden, at daværende præsident Richard Nixon landede i et Kina, som USA ikke havde diplomatiske forbindelser med. Kina var, som arkitekten bag det sensationelle besøg, Henry Kissinger, siden forklarede det, ’et meget fattigt, stalinistisk land’.

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Globalt, Kina, Kommentarer/analyser, USA. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s