Koreas politiske drama og den danske forbindelse

Hestesport, millioner i bestikkelse og anklager om korruption mod en afsat præsident indgår i den største politiske skandale i Sydkorea i nyere tid.

En 20-årig sydkoreansk kvinde, Chung Yoo-ra, har siddet varetægtsfængslet i Ålborg siden årsskiftet. I hjemlandet sidder kvindens mor, Choi Soon-sil fængslet, mens en nådesløs presse har flået hende i småstykker. Chois nærmeste veninde gennem 40 år, Park Geun-hye, er efter fire år som landets præsident blevet afsat af parlamentet. Torsdag mødte politiet op på bopælen og arresterede den gådefulde 65-årige politiker. Politi og anklagemyndighed forbereder nu den uundgåelige retssag, mens nationen forbereder sig på valg i utide i maj.

Choi og Park blev nære veninder i 1970’erne, da Chois fader var rådgiver for Parks fader, datidens sydkoreanske præsident, en militærmand, der regerede med hård hånd i 17 år og lagde fundamentet for landets økonomiske opstigning. Den unge Park, som med fem års mellemrum mistede begge sine forældre ved attentater, blev som en søster for Choi. Politikerdatterens afhængighed af familien blev en adgangsbillet til indflydelse og penge i en kultur, hvor personlige netværk betyder alt.

Den ældre Choi, der døde i 1994, var leder af en åndemanerkult. Han brugte sine tætte forbindelser til præsidenten til at berige sig med både offentlige og private midler; en velkendt praksis i landets politiske kultur. Døtrene er gået solidt i fædrenes spor og har fyldt lommerne på slægtninge og venner undervejs.

Nogle af de millioner, som bandt de to kvinder sammen, flød fra landets største virksomhed, Samsung, og landede først i Tyskland, siden i Ålborg og nærmeste omegn. Den unge dressurrytter Chung Yoo-ra fik finansieret sin milliondyre hestesport og et luksusliv i kurbyen Schmitten, 24 kilometer nord for Frankfurt. Da moderen i fjor valgte at rejse hjem for at besvare spørgsmål for en undersøgelseskommission, rykkede datteren til Nordjylland.

SAGEN har tragiske emotionelle aspekter. Chung Yoo-ra blev som 18-årig berømt som konkurrencerytter, da hendes hold vandt guld ved de asiatiske lege i 2014. Året efter giftede hun sig og blev hurtigt mor. Hendes søn, der endnu ikke er fyldt to, kan ikke være sammen med sin mor under varetægtsfængslingen og er derfor anbragt hos de sociale myndigheder i Ålborg.

Den sydkoreanske anklagemyndighed vil have hende hjem til afhøring for at udrede hendes og moderens rolle i den økonomiske skandale, der involverer landets mest fremgangsrige virksomhed, elektronikgiganten Samsung.

For to år siden blev en af Samsungs topchefer formand for Koreas nationale hestesportsorganisation, og herefter rullede det ind med sponsormillioner både over og under bordet. Både han og det familieejede konglomerats reelle chef og hovedarving er nu arresteret.

Et dystert kapitel om den sydkoreanske mirakeløkonomi er ved at blive skrevet. Samsung er ikke den eneste af de megavirksomheder, der angiveligt har doneret op mod 70 millioner dollars til ’velgørenhed’ og sportsorganisationer, som Choi, moderen til arrestanten i Ålborg, har kontrolleret.

Den unge kvinde har bedyret sin uskyld, men Rigsadvokaten har nu afgjort, at betingelserne for en udlevering til retsforfølgelse i Sydkorea er opfyldt. Efter at kvindens første forsvarer, Peter Martin Blinkenberg, pludselig døde i forrige uge, bliver det nu en anden af advokatstandens skarpe profiler, Michael Juul Eriksen, der skal forsøge at forhindre kvinden fra at blive sendt hjem.

Det ligner en umulig opgave. Alt taler for, at den unge konkurrencerytter vil få en retfærdig rettergang i et samfund, der mere konsekvent end noget andet land i denne del af verden efterlever en årtusinder gammel asiatisk legalistisk filosofi, der tilsiger, at kun love, ikke individer, kan levere et retfærdigt styre.

SYDKOREA har gjort det før. Efter et par årtiers autoritært styre domineret af militære eliter tog landets retsvæsen i 1995 hårdt fat på to tidligere præsidenter, der ud over at kontrollere store hemmelige fonde også spillede nøgleroller i en militær magtovertagelse helt tilbage i 1979-80.

Den ene af de to, Roh Tae-woo, fik en fængselsdom på 17 år, mens den anden, landets berygtede diktator i de turbulente 80’ere, Chun Doo-hwan, blev dømt til døden for at have foranstaltet en massakre på civile demonstranter i provinsbyen Kwangju. Begge blev benådet og løsladt i 1999. De fortsatte tilværelsen som buddhistiske munke.

DEMOKRATISERINGEN af det sydkoreanske samfund for tre årtier siden lignede dengang en mirakelkur, hvor udfoldelsen af politisk pluralisme fulgte logisk i kølvandet på landets økonomiske løft og modernisering. Den aktuelle skandale viser, at kulturbetingede normer og adfærd stikker dybere end de stærkeste politiske institutioner. De sydkoreanske magteliter har brug for endnu et selvopgør.

(klumme i Politiken 2. april 2017)

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Kommentarer/analyser, Korea, Set fra Danmark. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s