Når DR søger en korrespondent…

Snart får DR sin nye nyhedsdirektør. Han eller hun skal hyre mange ‘korrespondenter’. 

ENGANG i et af mine tidligere liv, omkring 1979-80, var jeg kun få centimeter fra en fastansættelse i DR. En sådan kunne have været første trin på en tur op ad karrierestigen, fra nærområdets lokaljournalistik til det store globale udsyn.

Men jeg blev distraheret og fik aldrig skrevet den ansøgning. Siden blev det til en ganske oplevelsesrig tur hos de for tiden så trængte trykte medier.

Som ung lærte jeg en masse om verdens uorden og dårlige indretning af folk som Christian Winther, Washington, Claus Toksvig, London, Ib Rehne, Kairo, og Lasse Jensen, New York, inden jeg selv forvandledes til Ytzen, Bangkok, fra 1991- 94. Med stor taknemlighed tænker jeg tilbage på de fortræffelige kolleger på P1′ s ‘ Orientering’, der gav værdifulde minutter i sendefladen til en svedende freelancer i Fjernøsten.

Det var dengang, en korrespondent rapporterede fra lokaliteter uden for (og ofte temmelig langt fra) lille Danmark.

Sådan er det ikke længere. Nu er der korrespondenter, korrespondenter – og korrespondenter. Et mangehovedet uhyre, som er skabt af DR.

IDAG har public service-giganten så mange ‘ korrespondenter’ på så mange platforme, at jeg for længst har tabt orienteringen.

DR er blevet byzantinsk og uoverskuelig. Eller måske har jeg bare ikke alderen til denne alfabetsuppe for licenskroner.

I dag kan en korrespondent stå på torvet i Malmø eller på Søborg Hovedgade og rapportere om et drab i en igangværende bandekrig i Ørestadsregionen, alt imens klodens indretning ændres tektonisk og fundamentalt, uden at licensbetalerne opdager det.

Så er en korrespondent stadig en korrespondent, eller er begrebet blevet meningsløst?

Dengang som nu er korrespondenterne som oftest nogle, der findes internt, og hvordan ser et internt opslag til en korrespondentstilling i DR så ud? Her følger et bud. Ligheder med en aktuel tilstand er tilsigtet:

‘DR søger en erfaren og karismatisk medarbejder til vort unikke korps af korrespondenter. Du har forudsætninger, der skiller sig ud fra den almindelige danske journaliststands. Du skal på en præsentabel vis være i stand til at besvare spørgsmål, som stilles af dine høflige kolleger i DR, hvad enten du befinder dig på en hospitalstrappe i Herlev og rapporterer om sundhed, på et aarhusiansk fortov og fortæller om kultur eller foran Capitol Hill i Washington og udlægger amerikansk politik.

Uanset lokaliteten eller emnet er opgaven den samme: Du skal fortælle seere og lyttere, at nok er verden er fyldt med risici og konflikter, men DR har selvfølgelig styr på det hele. Forudsigelighed og beroligelse af befolkningen er en af vore kerneværdier inden for det møjsommeligt opbyggede public service-koncept, som har skabt så stor glæde og tilfredshed blandt licensbetalerne.

Du skal ikke bruge tid på alt for grundig research, hvor du risikerer at drukne seere og lyttere i detaljer. Indsamling af de vigtigste data er jo gjort af f. eks. BBC og The New York Times, og du henter det hele på apps fra din iPad.

Til grundige interviews har vi reserveret den sendeflade, der ligger efter 22.30 på tv og i radioens P1 i enten de tidlige morgentimer eller sidst på eftermiddagen. Det er derfor ikke lige her, at du skal levere din hovedindsats, for vi henter eksterne eksperter ind, og de koster os ikke en krone.

Du skal primært koncentrere din indsats om prime time, hvor det handler om at præsentere emnerne klart og umisforståeligt. Det er derfor, vi her bruger modellen journalist interviewer kollega. En evighedsmaskine, der kan fylde et uendeligt antal sendetimer med forudsigelighed.

Hvis vi vælger dig til det nye job, kommer du i en ganske pæn lønklasse. Vi vil betale dig det samme som en direktør for en offentlig styrelse, selv om du ikke har personaleansvar (vi har alligevel rigeligt med folk og penge til den slags).

Vi er generøse i DR, især fordi vi lægger vægt på din personlighed, som du har opbygget via flittig anvendelse af Facebook og Twitter. Din påklædning, udseende og diktion er afgørende, og det er det vi honorerer. Anderledes kan det ikke være, når vi er betroet små 4 milliarder licenskroner.

Tiltrædelse i en ikke nærmere specificeret fremtid. Send din ansøgning – ikke for lang, vi tjekker dig alligevel på Facebook – til: Nyhedsdirektionen, Danmarks Radio, Emil Holms Kanal 20, 0999 København C’.

(klumme i Politiken 17. maj 2017)

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, på Politiken siden 1994. Underviser, foredragsholder og forfatter.
Dette indlæg blev udgivet i Diverse, Kommentarer/analyser, Set fra Danmark. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s