Raketmanden flyver under virusradaren

Covid-19 forstærker Kim-dynastiets overlevelseskraft.

Tragedier og/eller katastrofer. Eller begge på samme tid. Mens covid-19 har sendt højtudviklede demokratiske samfund i knæ, ser diktaturer og autokratier ud til at kunne mobilisere deres statsapparater i skræmmende grad.

Dommedag for vore højtbesungne universelle friheder? Den sydøstasiatiske østat Singapore, der af sine kritikere ondskabsfuldt er blevet kaldt for kapitalismens svar på Nordkorea, gør en masse rigtigt i bekæmpelsen af covid-19, fordi styreformen er meritokratisk, dvs. vidensbaseret (modsat flere syd-og østeuropæiske lande, desværre).

Husk lige, at Vietnam og Kina har Singapore som rollemodel, men at de langtfra er lige så effektive. Anderledes med Nordkorea, der ikke er en stat, der kontrollerer sit militær, men lige modsat: et militær, der har en stat. Eller forsøger sig med en sådan. Feudalisme kombineret med generalissimodiktatur.

MON I, kære læsere, stadig erindrer præsident Trumps storladne forsøg på at gøre en statsmands forskel i Østasien ved at mødes personligt med sin egen diktatorraketmand, Kim Jong-un? Der er kommet pinligt lidt ud af de øvelser. Andet end at demonstrere, at USA’s politik i Asien er er gået i stumper og stykker, og at Raket-Kim i Pyongyang står stærkere end nogensinde. Han er fløjet under virusradaren og har fyret flere missiler af, mens resten af verden har været fuldt optaget af at bekæmpe covid-19.

Raketmandens sololøb er ikke kun en ydmygende fiasko for Trump, men også for Kinas stærke mand, Xi Jinping. En afnuklearisering af Den Koreanske Halvø kunne have været hjørnestenen for bedre tilstande i både Asien og verden længere væk. En løsning på det nukleare opgør i Korea kunne have banet veje for en fredeligere sameksistens mellem verdens to største økonomier og et ophør af den handelskrig, som har skadet både den kinesiske og den amerikanske økonomi, og som forværrer Europas i forvejen udsatte position.

ER DET EKSTREMT lukkede Nordkorea da helt sluppet for coronaforbandelsen? Kort før påske rapporterede Verdenssundhedsorganisationen (WHO)’ s faste mand i Pyongyang, at 709 individer er blevet testet for covid-19, men ingen er fundet positive. Virkeligheden er anderledes.

Nyhedssiden Daily NK, der har base i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, og er bredt respekteret for sin troværdighed, oplyser, at en kvinde i den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang, 27. januar blev pandemiens første dødsoffer i det lukkede land. En måned senere var tallet en snes, men den officielle dødsårsag blev angivet som lungebetændelse.

Straks efter det første dødsfald lukkede myndighederne landegrænsen til Kina og dermed for den strøm af varer, der holder gang i den udpinte økonomi. Umiddelbar konsekvens: mangelsituationer og dramatiske prisstigninger på basale fødevarer.

Alvorligt, men ikke livstruende for regimets overlevelseskraft. Nordkoreanerne husker nemlig de sultkatastrofer, der i 90′ erne kostede mindst en million indbyggere livet, og som i overvejende grad var et resultat af, at mange års bistand fra Rusland og Kina ophørte.

Regimets propagandamaskine bestræber sig på at begrænse, hvad den selv ser som et fake news-fænomen, som rammer samfundet gennem indsmuglede kinesiskfremstillede smartphones. Den statskontrollerede avis Rodong Shinmun har dagligt bragt artikler om covid-19 med anvisninger til befolkningen om, hvorledes den bedst beskytter sig selv.

Den herskende klasse i Nordkorea er officerseliten, dvs. generalerne. I næste række kommer de ikkemilitære medlemmer af det nordkoreanske Arbejderparti.

Derefter den privilegerede bybefolkning i hovedstaden Pyongyang. Langt nede ad den sociale rangstige kommer almindelige bønder og arbejdere i provinsregionerne. Klassedelingen er ekstrem.

Regimets udfordring består i at gøre indsatsen til noget, som befolkningen siden vil takke det regerende Kim-dynasti for. Myndighederne vil derfor forsøge at skjule, at både medicin, værnemidler og mange fødevarer er smuglet ind fra den kinesiske nabo i nord.

DER VIL IKKE blive erklæret undtagelsestilstand i klodens mest militariserede stat. I stedet vil klanstyret se sin stol på egne-kræfter ideologi bekræftet. Et vigtigt aktiv op til fejringen af kommunistpartiets 75-års dag i oktober. En begrædelig realitet for broderfjenden Sydkorea, for resten af Asien og for verden.

Når verden en dag vågner op til en post corona-virkelighed, må den koreanske halvø tilbage på den internationale dagsorden.

Xi Jinpings Korea-ekspertise må gerne tage fat i Joe Bidens inderkreds allerede nu.

(klumme i Politiken 14. april 2020)

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Globalt, Kina, Kommentarer/analyser, Korea. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s