De uduelige ambassadører

USA’s diplomater i Europa er på en umulig opgave.

INDRØMMET, overskriften er lidt af en provokation. Som udgangspunkt er ingen ambassadør uduelig, så længe han eller hun loyalt repræsenterer hjemlandets synspunkter og interesser. Men der kan selvsagt være himmelvid forskel på, hvor godt eller skidt en topdiplomat bestrider sit hverv alt afhængig af vedkommendes professionelle forudsætninger.

Den, der ligner en uduelig diplomat, kan i realiteten være en, der er sat på en umulig opgave. Der er ikke langt fra umuligheden til udueligheden, når det handler om de udfordringer, som amerikanske ambassadører i Europa har i denne tid.

Udfordringen består i at forklare og forsvare Donald Trump og at bagatellisere hans efterhånden besynderlige og ofte pinlige optrin. Så der er ikke grund til at misunde 59-årige Carla Sands, der for nuværende er USA’s politiske ’forstanderinde’ i den fornemme ambassadørresidens Rydhave i Skovshoved nord for København.

Carla Sands valgte Altinget.dk til at præsentere Trump-regeringens fremadrettede politik for USA’s nordlige nabolag – det danske rigsfællesskab. Den tekst lignede ikke en formel for gensidig respekt, snarere en advarsel, hvor budskabet på bundlinjen ikke var til at misforstå: Kina skal holde sig væk fra vor nordatlantiske interessesfære, og Rusland skal vi nok selv klare!

Forude venter flere års kompliceret, krævende diplomati med lejlighedsvise styrkeprøver og armlægning. Udfordringen her bliver ikke mindre af, at selv efter næste amerikanske præsidentperiode, 2021-24, vil Ruslands politiske tsar hedde Vladimir Putin.

Her bliver det vigtigt, at danske politikere kender de amerikanske synspunkter og interesser og kan skubbe til dem, hvis og når de går ud over kanten for, hvad der hidtil har været en fælles konsensus mellem USA og Danmark.

Hvilke erfaringer har Carla Sands bragt med sig til det vigtige embede i København? Hun er fhv. skuespiller og var i slut-80’erne med i ni afsnit af den tv-serie, der i Danmark gik under navnet ’Glamour’. Karrierens højdepunkt var den kvindelige hovedrolle i ’Deathstalker and the Warriors from Hell’.

Vejen til en diplomatkarriere er gået via posten som bestyrelsesformand i Carla Sands’ nu afdøde mands investeringsfirma. Efter valget af Donald Trump i november 2016 og inden tiltrædelsen var hun med på holdet af Trumps økonomiske rådgivere. Adgangsbilletten var en fundraisingevent i juli samme år, hvor Trump-donorer blev trakteret med stegt laks og figensalat som tak for at levere millionbeløb til byggematadorens valgkampagne.

De amerikanske baserettigheder i Grønland har i snart otte årtier udgjort et solidt fundament for Danmarks sikkerhedsfællesskab med USA, så hvad er der af nyt i tilstanden?

USA fratog for et par år siden de dansk-grønlandske entreprenører og hjemmestyret entreprenørkontrakterne for basefaciliteterne i Thule og Søndre Strømfjord og overdrog i stedet opgaverne til en amerikansk entreprenør.

Med andre ord anvender USA fortsat basefaciliteterne, men uden længere at betale den aftalte ’husleje’, der for Grønland er et trecifret millionbeløb. Ganske mange penge, som erhvervsmanden Jørgen Huno Rasmussen har gjort opmærksom på.

Trumps Amerika først-politik mærkes derfor i Grønland på en måde, der gør ondt økonomisk og bidrager til den øgede splittelse i rigsfællesskabet.

Om en professionel amerikansk karrierediplomat ville have gjort en større forskel her, er uklart. Siden Trumps tiltræden har USA’s udenrigstjeneste været hærget af hjerneflugt, vigtige chefposter har stået ubesatte, og afgørende beslutninger om supermagtens kurs er flyttet til præsidents inderkreds, herunder svigersønnen Jared Kushner.

VAR ALTING bedre før Trump? Carla Sands’ forgænger hed Rufus Gifford, var finansdirektør på Barack Obamas præsidentvalgkampe i 2012 og blev belønnet for indsatsen med udstationeringen i København. Gifford skal nu være ledende fundraiser for Joe Biden.

Giffords forudsætninger var ikke væsentlig anderledes end Carla Sands’: Han havde været filmproducent og fundraiser i Hollywood. Karakteristisk for niveauet i den amerikanske udenrigstjeneste spillede Gifford sig selv i den første tv-serie, der blev solgt af en dansk kanal, DR 3, til Netflix’ internationale udgaver.

USA’s udenrigstjeneste er proppet med penge- og underholdningsmagt og underforsynet med diplomatisk kapacitet.

Den britiske historiker Niall Ferguson, en af verdens mest citerede, bemærkede engang, at imperier er som biologiske organismer: De går til i indre råddenskab, hvis de ikke får næring af omgivelserne. Ved Trumps indsættelse i 2017 blev det af kritikere sagt, at det amerikanske århundred var ophørt. Dette mærkes nu i rigsfællesskabet, hvorfra vi nu bevidner, hvorledes en engang generøs supermagt krakelerer for øjnene af os.

(klumme i Politiken 04.04.2020)

 

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Kommentarer/analyser, Set fra Danmark, USA. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s