Hele verden taber, hvis Kina og USA kommer på militær kollisionskurs

Kinas reformperiode er forbi, men diplomati kan gøre en forskel for ukrainerne.

Hvis der var nogen, der troede, at Marx og Lenin for længst var fortid, må disse stakler, inklusive en kuriøs, bedaget og irrelevant falanks af overvintrede antikommunister, til at tænke om.

Hvor ubehageligt det end er for verden udenfor, demonstrerede Kinas nylige partikongres, at den ’demokratiske centralisme’, Vladimir Lenins organisationsprincip for kommunistiske partier, under Xi Jinping har fået sin reinkarnation i Kinas næsten 100 millioner medlemmer store regeringsorganisation, der uden sammenligning er klodens stærkeste og rigeste af slagsen.

Forestillingerne om, at USA kan undertvinge sin hovedrival, som det skete i sin tid med Sovjetunionen, må overlades til illusionister. For hele verden taber, hvis USA og Kina kommer på skærpet, militær kollisionskurs. Kinas model, statskapitalisme 2.0, kan holde et årti eller to endnu.

Det har Olaf Scholz, Ursula von der Leyen og Emmanuel Macron forstået fuldt ud, og derfor opretholder de dialogen med Beijing. Joe Biden og hans efterfølger skal nok få det lært. Første lektion har vi netop set på Bali.

Udfordringen vokser, fordi den kinesiske ledelse definitivt har opgivet den eksperimenterende og pragmatiske reformkurs, der gennem små fire årtier leverede et flertal af landets befolkning økonomiske og sociale forbedringer i stor skala.

Kursskiftet blev understreget af livstidspartichefens afrapportering til kongressen, hvor anvendelsen af ordene ’national sikkerhed’ druknede referencerne til ’udvikling’ og ’reformer’. Kinas sikkerhedsbegreb er gået globalt, og på selv de fjerneste eksildestinationer kan dissidenter ikke vide sig sikre

Propagandaplakat fra 1952

Prisen betales også på Kinas hjemmefront af en dynamisk middelstand, som længe har mærket en skærpet overvågning og kontrol i alle hjørner af samfundslivet. Et stort potentiale for kreativitet risikerer kvælningsdøden. Gennem årtier blev dette vækstmirakel fremmet i årtiers samspil med vestlige virksomheder og samfund i det, vi vænnede os til at kalde globaliseringen, og som nu befinder sig på afgrundens rand.

Xi fokuserer nødvendigvis på interne udfordringer som miljø- og klimabelastningen, ulighederne og den voksende arbejdsløshed blandt veluddannede i byerne. Verden udenfor kunne have ønsket sig, at han kunne have åbnet for en større grad af tolerance over for de tvangsassimilerede uighurer eller have givet amnesti til fængslede dissidenter.

Men nej, befolkningen disciplineres, og magtapparatet mobiliseres på at hente ’udbryderprovinsen’ Taiwan hjem til moderlandet senest i Folkerepublikkens jubilæumsår, 2049. Helst fredeligt, men alternativet udelukkes ikke.

Der er god tid til dette projekt, og Beijings foretrukne metode bliver vedholdende intimidering af den taiwanske befolkning og omringning af øen via infrastruktur i det Sydkinesiske Hav. En invasion (i lighed med, hvad USA plus venner har forsøgt sig med i Irak og Afghanistan) har minimal sandsynlighed: Sporene skræmmer, og noget af det eneste positive, man kan sige om Kina under Xi, er, at han magtpolitisk ikke efteraber USA.

Hvad Taiwan angår, er der intet alternativ til den status quo-orden, USA definerede i 1979, den strategiske tvetydighed, som Joe Biden fik understreget på Bali-topmødet. Den seneste stribe af højprofilerede amerikanske besøg på øen er derfor teatertorden

Ulykkeligvis er der ikke den ringeste udsigt til, at Beijing kan gøre den forskel i sine nærområder, som hele verdensdelen kunne få gavn af. Nordkorea har genoptaget sine missil-slyngelstreger, og Myanmar er faldet tilbage i sin gammelkendte rolle som sydøstasiatisk vaneforbryder, mens Beijing ser passivt til.

EU bør interessere sig seriøst for silkevejsprojekterne, fordi de rummer et stort potentiale for økonomisk at forbinde Øst- og Centralasien med Europa. Jokeren i dette store strategiske spil er indlysende nok Rusland, som Kina ikke har en alliance med, men har positioneret sig til på en sådan måde, at kinesisk pres kan blive den faktor, der bringer Putin til forhandlingsbordet, når en ukrainsk våbenstilstand skal på plads.

Xi Jinpings design for verdens fremtidige indretning kendes som tianxia; en orden, hvor hvert land selv vælger styreform uden indblanding, respekterer Kina som det asiatiske centrum og belønnes med samhandel og dialoger. Skal verden tro bare lidt på denne vision, må det komme an på en første prøve i Kyiv og siden Moskva.

Kina har en unik position, som venter på at blive anvendt. Udebliver dette, forlænges ukrainernes lidelser.

(klumme publiceret på politiken.dk 17.11.22)

Advertisement

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, på Politiken siden 1994. Underviser, foredragsholder og forfatter.
Dette indlæg blev udgivet i Globalt, Kina, Kommentarer/analyser, Set fra Danmark, USA. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s