Lykønskning til en ung 90-årig

Talen, som Ritt Bjerregaard kunne have holdt i Beijing i dag

DANSK POLITIKS grand old lady, Ritt Bjerregaard, er for nylig blevet udnævnt til eksportambassadør i Kina.

I denne egenskab kunne hun nu have været på besøg i Beijing, hvor kommunistpartiet i dag fejrer sin 90-års dag. Som et bud på, hvad der venter den tidligere EU-kommissær og overborgmester i hendes nye funktion, kommer her talen, som hun kunne have holdt ved en reception i Folkets Store Hal i Beijing:

ÆREDE PARTIFOLK, excellencer, mine herrer! Det er altid en fornøjelse at besøge Kina og opleve jeres enestående hovedstad. At tænke sig: Der er nu gået 33 år, siden jeg kom hertil for første gang. Dengang var alle indbyggerne klædt i kedelige blå og grå uniformer, og butikkerne havde intet særligt at byde på. Sikke en forskel, når man ser alle de fine jakkesæt, der er mødt frem her i dag. Hvad tror I, formand Mao ville have sagt til alle de limousiner, I kører rundt i? Jeg er her på en ganske særlig mission. Netop som jeg var gået på pension, ringede min statsminister og spurgte, om jeg ville løse en opgave, der består i at fremme dansk eksport til Kina. Jeg sagde naturligvis ja tak, om end jeg ikke har nogen særlig erfaring med Kina, men det skal jeg nok få rådet bod på. For på den danske ambassade sidder et dygtigt personale, som med sikkerhed kommer på overarbejde både før, under og efter mine besøg.

I DAG ER en ganske særlig dag, af det parti, der i dag bestemmer alt her i landet. At se tilbage på alle de store markante begivenheder i Kinas historie er rent ud sagt svimlende. Vi i Danmark er stolte af, at vi var blandt de første til at anerkende det nye Kina, da blev dannet i 1949. I de første 30 år måtte vi så lukke øjnene for alle de overgreb, som I udsatte befolkningen for. Lykkeligvis blev der så rettet noget op på tingene, da I begyndte at modernisere i samarbejde med omverdenen. Resultaterne af 30 års reformer taler for sig selv, mindst 300 millioner er løftet ud af fattigdom, mens andre 300 millioner udgør en ny købedygtig middelklasse, det er da en præstation! Og så skal det jo ikke glemmes, at I sidder på den største pengetank, man kan tænke sig. Sikke en kontrast til det Europa, hvor jeg bor. Som I ved, er den helt gal i Grækenland, den europæiske civilisations vugge, men også et af de mest korrupte, inkompetente og dovne samfund på kontinentet. Så jeg vil gerne gå i forbøn for grækerne og spørge til, om I kunne hjælpe med at opkøbe nogle af deres statsobligationer.

Det vil jo bare være et fingerknips for jer, men udgøre en påskønnet håndsrækning til et Europa, der aldrig har været så nødlidende som nu.

I DET HELE taget har jeg ved selvsyn konstateret, at I har fat i den lange ende herovre. I kan alt det, som Den Europæiske Union ikke magter. Lægge femårsplaner med klare og veldefinerede mål og gennemføre den nødvendige politik for at opfylde disse planer.

Jeres tiltag under de seneste års finanskrise viser med al ønskelig tydelighed, at både vi europæere og vore amerikanske venner har rigtig meget at lære af jeres evne til at tænke strategisk.

Jeg har bemærket, hvor hurtigt Kina er rykket op på hitlisten over internationale patentansøgninger. I er nu på fjerdepladsen på denne innovationsliste, og om mindre end ti år vil I have overhalet både Storbritannien, Japan og USA. Ikke underligt, at især dansk erhvervsliv er benovet over jeres resultater. Så det er blevet klart for mig, hvorfor jeres formel er så effektiv.

I har skrottet Marx, men beholdt Lenin; deraf dette pragtfulde udtryk ‘ market-leninism’ om jeres model. I kører et gigantisk samfund med blikket stift rettet mod bundlinjen, så det er ikke spor besynderligt, at I har så mange beundrere i Mærsk, Novo, Danske Bank, Apple og Microsoft.

Andre kulturer vil aldrig kunne levere, hvad I gør. Se bare, hvad der sker i Mellemøsten i denne tid, hvor mange taler om demokrati, frihed og tolerance, men det kommer til at galt, når først imamerne får fat og bakkes op af saudiske petrodollar. Jeg har den store lykke at være gift med en af Danmarks klogeste mænd, og han har gentagne gange advaret mod at tro, at vi kan eksportere demokrati og vestlige værdier til de arabiske lande ved at bombe dem først og bygge skoler bagefter. Vi har slet ikke råd til disse hovedløse, militaristiske eventyr.

NÅR DET ER sagt, må jeg nødvendigvis tage nogle forbehold over for den måde, I forvalter jeres magt på. I får rigtig dårlig omtale, når I fængsler systemkritiske folk som Ai Weiwei og Liu Xiaobo. Jeg har bedt mine værter om at arrangere besøg hos netop disse to spændende personer i de kommende dage, for jeg har gaver med: æbler fra Danmarks fineste frugtplantage, som jeg er ejer af.

Må jeg til slut gratulere med de 90. Målt med varigheden af andre kinesiske dynastier er det en ung mand, vi fejrer. Men dette unge væsen har snart hovedansvaret for skabelsen af global velstand i fremtiden.

Held og lykke med opgaven!

(klumme i Politiken 01.07.2011)

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Kina, Kommentarer/analyser. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s