Kampen mod bin Ladens aflæggere

Terrornetværket Jeemaah Islamiyah har plaget Sydøstasien i årtier

NAVNET Abbottabad er nu skrevet ind i verdenshistorien, så her følger en beretning og et tilbageblik, der føjer detaljer til billedet af en halv snes års amerikansk jagt på terrorister i Pakistan og i Sydøstasien.

Siden amerikanske elitesoldater gjorde kort proces med Osama bin Laden i den lokalitet, der også huser et pakistansk militærakademi, har medlemmer af Pakistans regering og parlament haft travlt med at lægge luft til beskyldningerne om, at landet er et regulært tilholdssted for denne verdens værste terrorister.

Kun en måned inden angrebet mod bin Laden og hans nærmeste i den luksuriøse villa i Abbottabad kom det frem, at pakistanske efterretningsfolk havde arresteret den mand, som Indonesiens efterretningstjeneste har jaget i ni år: Umar Patek, der er mistænkt for at være en af hovedmændene bag bombeattentatet mod et diskotek på ferieøen Bali 12. oktober 2002, hvor 202 blev dræbt, fortrinsvis turister, heraf tre danske kvinder.

Bomben på Bali og en stribe efterfølgende terrorangreb mod bl. a. et luksushotel i Jakarta i 2003 og den australske ambassade sammesteds i 2004 blev påmindelser om, at islamistiske terrornetværk havde trukket en frontlinje op også i Sydøstasien, først og fremmest i klodens folkerigeste muslimske nation Indonesien.

ORGANISATIONEN Jeemaah Islamiyah har en regional historie i Sydøstasien, der er meget ældre end den, al-Qaeda har haft i den arabiske verden. Grundlæggeren hedder Abu Bakar Bashir. 14. februar i år indledte en domstol i den indonesiske hovedstad, Jakarta, en retssag mod denne 72-årige islamistiske prædikant og organisator for at have deltaget i mordplaner mod landets præsident, Susilo Bambang Yudhoyono. Et sikkerhedsopbud på godt 1.500 politifolk og specialtrænede soldater bevogtede den retsbygning, hvor afhøringerne blev indledt i sagen mod manden, som lokalt har fået tilnavnet ‘ teflonterroristen’. To gange tidligere har han været i centrum i terrorsager, begge gange gik han fri.

Bashir blev arresteret i august i fjor i Sumatras nordligste provins, Aceh, der i årtier var slagmark for et lokalt oprør mod centralregeringen i Jakarta, indtil et finsk mæglingsinitiativ fik parterne til at slutte fred i 2005. Petrus Golose, der er chef for Indonesiens Anti-Terror Agentur, var ikke i tvivl: »Abu Bakar Bashir er terroristernes leder«.

SAMARBEJDET mellem al-Qaeda, Jeemaah Islamiyah og andre regionale terrornetværk i det sydlige Filippinerne, det muslimskdominerede Malaysia og østaten Singapore har været kendt, siden singaporeansk politi i december 2001 arresterede en gruppe sabotører, som havde planlagt attentater mod ambassadebygninger og virksomheder i den lille østat. Kortet over de udpegede terrormål i Singapore var blevet fundet hos et al-Qaeda-medlem, som amerikanske soldater havde taget til fange i Afghanistan få uger tidligere.

Bashir er inspireret af en bevægelse ved navn Darul Islam, der i 1950′ erne kæmpede for oprettelse af en islamisk stat med centrum på Java. I 1978 grundlagde han en islamisk milits, Komando Jihad, og blev anholdt.

Fire års fængsel fulgte, og efterfølgende sagsanlæg fik Bashir til at flygte til Malaysia, hvor han levede i eksil i 14 år. Det var i Malaysia, at Bashir samlede et stort antal tilhængere fra hele Sydøstasien om et idegrundlag, der omkring 1985 definerede fundamentet for etableringen af en islamisk stat i Sydøstasien.

En af disse tilhængere blev siden kendt som ‘ Hambali’. Denne 47-årige indonesers fødenavn er Encep Nurjaman, men som voksen blev han kendt som Riduan Isamudin. Han er i dag en af de tilbageblevne indsatte på den amerikanske flådebase i Guantánamo, Cuba. CIA-kilder har kaldt Hambali for en »sydøstasiatisk Osama bin Laden«.

Hambali alias Nurjaman alias Isamudin tog i 1980′ erne via Pakistan til Afghanistan og tilsluttede sig islamisternes hellige krig mod de sovjetrussiske besættere. I de afghanske bjerge traf Hambali den mand, der kom til at ændre hans livsbane for evigt: Osama bin Laden.

Da den unge indoneser flere år senere vendte hjem til sit fædreland, talte han på massemøder til tusinder af unge muslimer om den profetiske skikkelse Osama bin Laden, der viste vejen for et fremtidigt Indonesien.

Jakartas hemmelige politi lyttede med. Efter 11.9.2001 gik Hambali under jorden, og efter et par års intens politijagt blev han arresteret i Thailand i 2003.

Umar Patek, Riduan Isamudin og Abu Bakar Bashir er de levende beviser på, at de transnationale terrornetværk er andet og mere end kriminelle bandeledere. Det er perspektivløst at mene, at disse folk er Al Capone-typer i pilgrimskjortler. Krigen mod disse islamister føres hver eneste dag, også i retssale.

(klumme i Politiken 14.5.2011)

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Kommentarer/analyser, Sydøstasien. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s