Ti gode råd fra Barack Obama til Xi Jinping

Obama er kommet tæt på at realisere den vision for forholdet USA-Kina, som forgængeren Nixon udstak for 41 år siden.

KLODENS vigtigste bilaterale forhold kommer til sit årlige serviceeftersyn i morgen, når præsident Barack Obama møder sin kinesiske kollega, Xi Jinping i naturskønne omgivelser på Rancho Mirage i Californien.

Vi ved med sikkerhed, at en stribe problemer, der er relateret til cyberspace, vil være på dagsordenen. Chefen for den amerikanske Cyber Command og leder af National Security Agency, general Keith B. Alexander har forud for mødet kaldt de kinesiske hackerangreb på amerikanske virksomheder og institutioner for »historiens største overførsel af velstand«.

China-is-waging-cyberwar1

Råd nr. 1 fra Obama til gæsten fra Kina: Lad os formulere et regelsæt for overvågning af it-virksomheder, i USA såvel som Kina, som både amerikanske og kinesiske myndigheder skal kunne administrere.Med gensidig informationspligt.

Råd nr. 2: De digitale slagmarker er udstrakt til ikke kun amerikansk og kinesisk territorium, men den ganske klode. Lad USA og Kina gå forrest med et globalt cyberspacepoliti.

AMERIKANSKE analytikere er overraskende optimistiske i vurderingen af, om et sådant kontrolsæt kan blive en realitet De har set, hvorledes præsident og generalsekretær Xi Jinping meget hurtigt efter sin overtagelse af topposter i kommunistpartiet og statsapparatet har taget kontrollen med de øverste lag af det militære hierarki.

Råd nr. 3: Forbindelsesofficerer på flest mulige militære niveauer.

Nordkorea bliver et uundgåeligt emne på møderne i Rancho Mirage, men anderledes håndterligt, eftersom forsøgene på at overtale nordkoreanerne til atominspektion er gået i stå. Råd nr. 4: Giv USA adgang til de kinesiske myndigheder, der kontrollerer tilgangen af ressourcer til Nordkorea.

34c0f_xi-jinping-barack-obama.gi.top

KAN DET amerikansk-kinesiske samarbejde udstrækkes til flere end de kendte problemfelter? Betydningen af den amerikanske militære ‘ rebalancering’ i Østasien har været overdrevet. Obama har ikke gjort andet end at bekræfte eksisterende alliancer med de lande i Asien, som USA har samarbejdet med siden den kolde krig, hvilket blot har understreget, at Kina ingen allierede har, og slet ikke i sit eget nærområde.

Naboerne ser gerne et Kina, der udvikler sig økonomisk, men helst uden at der følger en militær profilering med. Fremskrivninger viser, at selv når USA ca. 2025 mærker suset fra den røde gigant i overhalingsbanen i det globale økonomiske kapløb, vil Kina militært stadig være en dværg over for den amerikanske gigant. Råd nr. 5: Lad USA følge det australske eksempel. Fælles militære øvelser med kinesiske enheder i Det Øst-og Sydkinesiske Hav.

Den store opmuntrende faktor er, at de amerikansk-kinesiske relationer ikke længere er drevet af indbyrdes fjendtlige ideologier. Kina accepterer den amerikanske version af det liberale demokrati og dets retsstat, og USA kan tage en betydelig del af æren for Kinas transformation fra ideologisk maoisme til et kungfutsiansk meritokrati.

KINAS økonomiske succes og den store middelklasse, der er skabt, forøger presset for systemforandringer, som betyder, at rigets særlige variant af meritokratisk statskapitalisme får mekanismer og institutioner, der gør den faktiske politik mere ansvarlig og responsiv over for folkelige krav. Råd nr. 6: Oprettelse af et amerikansk-kinesisk institut for udvikling af retsstatslige principper og moderne, ansvarlig regeringsførelse. Lokalitet: Hongkong eller Taipei.

Obama kan på den californiske ranch passende minde sin kinesiske gæst om, hvad forgængeren Richard Nixon fortalte sin sikkerhedsrådgiver Henry Kissinger for 41 år siden, da de sad i gæstehuset i Beijing og forberedte møderne med Mao Zedong: »Tænk, hvad denne urgamle civilisation kunne udrette, hvis kineserne havde et anstændigt politisk system. Vi ville ikke kunne matche dem«.

Midt i alle spekulationerne om det opstigende Kina og det (muligvis) stagnerende USA er det værd at minde om, at mere end 100.000 kinesiske studerende studerer på amerikanske universiteter, og at et voksende antal amerikanere både studerer og arbejder på kinesiske institutioner og virksomheder.

Råd nr. 7: Universiteter og forskningsinstitutter drevet i fællesskab.

Utopi eller snart realiteter? Forarbejdet blev gjort i januar 2011, da Obama enedes med Xi Jinpings forgænger, Hu Jintao, om at indlede opbygningen af et regulært amerikansk-kinesisk partnerskab for det 21. århundrede.Det skrev de begge under på.

C8616-29

Så det handler blot for Barack Obama om at fortsætte, hvad der blev påbegyndt af Richard Nixon (og sikkerhedsrådgiveren Henry Kissinger), Jimmy Carter (og sikkerhedsrådgiveren Zbiegniew Brzezinski), Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton og George W. Bush.

Råd nr. 8, 9 og 10: Bliv ved. Fortsæt denne succeshistorie. Giv det bedste, I har, til hinanden.

(klumme i Politiken 6. juni 2013)

Om flemmingytzen

f. 1952, journalistuddannet 1976, Politiken siden 1994, fra 2023 hos Kristeligt Dagblad. Underviser (FOF) og foredragsholder (mere FOF)
Dette indlæg blev udgivet i Globalt, Kina, Kommentarer/analyser. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s